World Wide Shipping

FPower Entrepreneur Interview: Έλλη Τσιρλιάγκου

«Οι προκλήσεις της γυναικείας επιχειρηματικότητας»

16 Sept 2019

Με αφορμή την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στα πλαίσια του DIGITAL GREECE που διοργάνωσε η Industry Disruptors Game Changers, το FPOWERΜΚΟ που προωθεί το leadership στην Ελλάδα για γυναίκες που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της επαγγελματικής τους πορείας, και συγκεκριμένα οι Όλγα Αζιλαζιάν και  Ροσάννα Μόρτογλου, συζήτησαν με την επιχειρηματία Έλλη Τσιρλιάγκου, Founder της ATRION Art Gifts για τις προκλήσεις της επιχειρηματικότητας…γένους θηλυκού.

Η Έλλη Τσιρλιάγκου, αρχιτέκτων και απόφοιτος ΜΒΑ INSEAD, διέγνωσε νωρίς την ανάγκη για το premium και ειδικά σχεδιασμένο επιχειρηματικό δώρο και σήμερα η ATRION θεωρείται leader στην αγορά των εταιρικών δώρων και βραβείων.

Ξεκινώντας, μοιράστηκε την ανησυχία όλων των επιχειρηματιών της γενιάς της που ξεκίνησαν λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια της κρίσης, για το αν οι προσπάθειες τους θα ευδοκιμούσαν, καθώς η οικονομική αστάθεια της τελευταίας δεκαετίας δεν άφηνε χώρο για βεβαιότητες.

Στη συνέχισε εστιάζοντας στο γυναικείο επιχειρείν τόνισε τις αναμενόμενες δυσκολίες στην προσπάθεια εξισορρόπησης των ρόλων μεταξύ μητρότητας και επιχειρηματικής ιδιότητας ρίχνοντας όμως ένα διαφορετικό “φως”. Δεν μίλησε μόνο για τη σχέση των δύο μέσα από το πρίσμα των υποχρεώσεων της καθημερινότητας, αλλά αναφέρθηκε στο χρονικό σημείο έναρξης της επιχειρηματικής δράσης που συχνά συμπίπτει με την απόκτηση οικογένειας.

“Πώς μπορεί μια γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα να την επιλέξει ως επαγγελματική σταδιοδρομία χωρίς να θυσιάσει τη δημιουργία οικογένειας; Και πώς θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και την επιχείρηση ειδικά στην αρχή όταν για κάποιο διάστημα θα είναι μοιραία παροπλισμένη λόγω μητρότητας;” τονίζοντας έτσι την ανάγκη για κρατική στήριξη εφάμιλλη της στήριξης των απασχολούμενων στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ώστε να πάψει η μητρότητα να λειτουργεί τροχοπέδη σε νέες επιχειρηματίες.

“Μέχρι πρότινος η επαγγελματική δραστηριότητα για μια γυναίκα είχε το χαρακτήρα του ‘να βγει λίγο από το σπίτι’ και να έχει μια απασχόληση. Αυτή η κοινωνική επιταγή απέχει παρασάγγας από την καλλιέργεια μιας κουλτούρας μέσα από την οποία η γυναίκα επιλέγει να στήσει μια επιχείρηση μόνη της. Τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, οι γυναίκες αναγκάστηκαν να συμβάλλουν οικονομικά πολύ ενεργά και να στηρίξουν τα σπίτια τους από ανάγκη και όχι απλά από επιλογή. Αυτή η βίαιη αλλαγή χρειάζεται σήμερα στήριξη, μέσα από κατάλληλα εργαλεία και οργανισμοί όπως το FPower, προκειμένου να στηριχθεί η εργαζόμενη γυναίκα αλλά και να της επιτραπεί να ονειρεύεται μια δική της δραστηριότητα, γνωρίζοντας αντίστοιχα παραδείγματα”, τόνισε η Έλλη Τσιρλιάγκου.  ‘Ακόμη όμως και για τις γυναίκες επιχειρηματίες που έχουν κάποια χρόνια πορεία, η αίσθηση της ‘κοινότητας’ είναι πολύ σημαντική. Να μην αισθάνεσαι μόνη, αλλά μέρος μιας ομάδας – ότι υπάρχουν δηλαδή και άλλες γυναίκες εκεί έξω με τις οποίες μπορείς να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου΄.

Στο σημείο αυτό, τόνισε και τη σημασία του θεσμού των μεντόρων. Ο θεσμός αυτός αν και διαδεδομένος πια στο εξωτερικό, στην Ελλάδα τώρα σιγά σιγά αναπτύσσεται κυρίως μέσα από οργανισμούς όπως το FPower. ‘Οι μέντορες έχουν κάτι που λείπει στους νέους επιχειρηματίες αλλά είναι υψίστης σημασίας: την εμπειρία. Ο μέντορας είναι ο μόνος άνθρωπος που θα σκύψει από πάνω και θα πει μέσα από την εμπειρία του μια πολύτιμη γνώμη- και καμιά φορά είναι το μόνο που χρειάζεται κανείς για να αποφύγει σημαντικά λάθη που δεν είναι ορατά’, σημειώνει.

Κλείνοντας, μία ήταν η βασική ερώτηση: Τελικά τι είναι μια επιχείρησηΟι άνθρωποι της απαντά η Έλλη Τσιρλιάγκου με ενθουσιασμό!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο www.fpower.gr.

 

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ

Η λίστα επιθυμιών σας θα είναι διαθέσιμη για 30 ημέρες

Ωχ! Δεν υπάρχει τίποτα εδώ :(